Održavanje posuđa od gusa

Posuđe od lijevanog željeza trajno je i vrlo kvalitetno te nerijetko prelazi u nasljeđe ako se pravilno održava.
Lijevano željezo je jedan od najboljih materijala za posuđe zbog svoje sposobnosti zadržavanja i ravnomjerne raspodjele topline. Ova vrsta posuđa ima vrlo široku primjenu od kuhanja juha, pečenja, pirjanja do pripreme deserta.
Gusnato posuđe se pažljivo pere i održava prema uputama i takvo može trajati godinama:
Prije prve upotrebe:
Prije prve uporabe posudu isperite vrućom vodom (ne koristite deterdžent) i temeljito osušite. Prije kuhanja/pečenja nanesite biljno ulje na unutarnju površinu i polako zagrijte posudu. Uvijek počnite na laganoj vatri, polako povećavajući temperaturu.
SAVJET: Izbjegavajte stavljati vrlo hladne namirnice u zagrijanu posudu, jer to može potaknuti lijepljenje.
UPOZORENJE:
Prilikom pripreme hrane bilo u pećnici ili na peći, ručke posuđa će postati vrlo vruće. Uvijek koristite rukavice kako biste spriječili opekline!
Čišćenje:
Nakon kuhanja očistite posuđe krutom najlonskom četkom i vrućom vodom. Korištenje deterdženta se ne preporučuje, a jaki deterdženti se nikada ne smiju koristiti. Izbjegavajte stavljanje vrućeg posuđa u hladnu vodu jer uslijed toplinskog šoka može doći do iskrivljavanja ili pucanja metala. Posudu odmah osušite krpom ili ručnikom, premažite vrlo tankim slojem biljnog ulja, po mogućnosti dok je posuđe još toplo. Objesite ili čuvajte posuđe na suhom mjestu.
Posuđe od lijevanog željeza NIKADA ne perite u perilici posuđa.
SAVJET: Ne dopustite da se posuđe od lijevanog željeza samo osuši na zraku jer to može potaknuti hrđu.
OBNOVA ZAŠTITNOG SLOJA:
Ovisno o učestalosti uporabe, jednom do dva puta godišnje obnovite zaštitni sloj. Operite posuđe vrućom vodom s deterdžentom i krutom četkom. (deterdžent koristite samo kod obnove zaštitnog sloja, nikako kod svakog pranja). Isperite i potpuno osušite.
Izvana i iznutra nanesite na posudu tanki, ravnomjerni sloj čvrste biljne masti ili ulja za kuhanje (po vašem izboru). Stavite aluminijsku foliju na donju policu pećnice kako biste uhvatili kapanje, a zatim postavite temperaturu pećnice na 175-200 °C.
Stavite posudu naopako na gornju policu pećnice i “pecite” je najmanje jedan sat.
Nakon sat vremena isključite pećnicu i ostavite posudu da se ohladi u pećnici. Nakon što se posuda
ohladi, čuvajte je nepokrivenu, na suhom mjestu.
Osim posuđa od gusa ovdje možete izabrati i gusnate peke model 40 i 50 s poklopčićem ili bez.