Kako koristiti posuđe od emajliranog gusa
UKRATKO o posuđu od emajliranog gusnatog željeza:
Ovo posuđe je pogodno za sve vrste ploča za kuhanje: plinske, električne, keramičke, indukcijske. Posuđe od emajliranog željeza koristite u pećnici do najviše 260°C. Posuđe nije prikladno za korištenje u mikrovalnoj pećnici!
Prije kuhanja/pečenja nanesite biljno ulje na unutarnju površinu i polako zagrijte posudu. Uvijek počnite na laganoj vatri, polako povećavajući temperaturu. Nakon što zagrijete posudu i ona postane vruća, kuhanje nastavite na nižim postavkama. Uz nižu ili srednju toplinu ćete postići najbolje rezultate kuhanja. Visoke temperature treba koristiti samo kako bi dobili kipuću vodu za povrće ili tjesteninu. U ostalim slučajevima visoka temperature može uzrokovati izgaranje ili lijepljenje hrane.
Ručke od lijevanog željeza i drška poklopca od nehrđajućeg čelika postat će vrući. Kako bi izbjegli opekline prilikom podizanja i držanja uvijek koristite rukavice ili suhu i debelu krpu. Za zaštitu i očuvanje površine posuđa koristite samo drvene, plastične ili toplinski otporne najlonske kuhinjske alate kako biste izbjegli grebanje unutrašnjosti cakline. Ne preporučujemo upotrebu metalnog pribora jer mogu ogrebsti površinu posuđa. Nemojte rezati hranu izravno u posuđu.
Nakon svake uporabe ostavite posuđe da se prvo malo ohladi, kako bi spriječili toplinski šok, oštećenje cakline i pucanje metala. Zatim ga napunite toplom vodom i tekućim deterdžentom za suđe; pustite da se namoči. Za uklanjanje tvrdih mrlja mogu se koristiti sredstva za čišćenje, na primjer, malo toplog octa. Temeljito isperite i odmah osušite. Ne perite posuđe u perilici posuđa!
Više o održavanju gusnatog posuđa pročitajte ovdje; Održavanje posuđa od gusa – LIMARIJA SEBASTIJAN
Gusnato posuđe možete kupiti u trgovinama Limarije Sebastijan; adrese na linku Prodajna mjesta – LIMARIJA SEBASTIJAN
ili možete naručiti online: Priprema hrane na otvorenom – LIMARIJA SEBASTIJAN
Osim posuđa od gusa ovdje možete izabrati i gusnate peke s emajlom model 40 s poklopčićem ili bez.

UPUTE ZA UPOTREBU I ODRŽAVANJE POSUĐA OD LIJEVANOG ŽELJEZA SA EMAJL PREMAZOM
Lijevano željezo je jedan od najboljih materijala za posuđe zbog svoje sposobnosti zadržavanja i ravnomjerne
raspodjele topline. Ova vrsta posuđa ima vrlo široku primjenu od kuhanja juha, pečenja, pirjanja do pripreme
deserta.
PRIJE PRVE UPOTREBE:
Operite posuđe blagim deterdžentom za suđe i toplom vodom. Temeljito isperite i odmah obrišite mekom krpom.
Prije kuhanja/pečenja nanesite biljno ulje na unutarnju površinu i polako zagrijte posudu. Uvijek počnite na
laganoj vatri, polako povećavajući temperaturu.
UPOTREBA POSUĐA NA PLOČI ZA KUHANJE:
Ovo posuđe je pogodno za sve vrste ploča za kuhanje: plinske, električne, keramičke, indukcijske. Posuđe nije
prikladno za korištenje u mikrovalnoj pećnici!
Nakon što zagrijete posudu i ona postane vruća, kuhanje nastavite na nižim postavkama. Uz nižu ili srednju toplinu
ćete postići najbolje rezultate kuhanja. Visoke temperature treba koristiti samo kako bi dobili kipuću vodu za
povrće ili tjesteninu. U ostalim slučajevima visoka temperature može uzrokovati izgaranje ili lijepljenje hrane.
Unutarnje emajlirane površine nisu prikladne za kuhanje na suho. Prilikom zagrijavanja uvijek dodajte vodu ili ulje
i potpuno pokrijte unutarnju bazu posuđa prije početka zagrijavanja.
Ručke od lijevanog željeza i drška poklopca od nehrđajućeg čelika postat će vrući. Kako bi izbjegli opekline prilikom
podizanja i držanja uvijek koristite rukavice ili suhu i debelu krpu. Nikada ne ostavljajte posuđe bez nadzora u bilo
kojem trenutku tijekom kuhanja.
Nikada ne ostavljajte prazno posuđe na vrućem plameniku- to bi moglo uništiti posuđe i oštetiti ploču za kuhanje.
UPOTREBA POSUĐA U PEĆNICI:
Posuđe od emajliranog željeza koristite u pećnici do najviše 260°C.
Ručke od lijevanog željeza i drška poklopca od nehrđajućeg čelika postat će vrući. Prilikom podizanja i držanja
uvijek koristite rukavice ili suhu i debelu krpu.
Nikada ne ostavljajte posuđe bez nadzora u bilo kojem trenutku tijekom kuhanja.
Posuđe od lijevanog željeza ne stavljajte na dno pećnice. Za najbolje rezultate uvijek ga stavite na policu.
Nikada ne stavljajte vruće posuđe izravno na nezaštićenu površinu.
PRIBOR ZA KUHANJE:
Za zaštitu i očuvanje površine posuđa koristite samo drvene, plastične ili toplinski otporne najlonske kuhinjske
alate kako biste izbjegli grebanje unutrašnjosti cakline.
Ne preporučujemo upotrebu metalnog pribora jer mogu ogrebati površinu posuđa.
Nemojte rezati hranu izravno u posuđu.
ČIŠĆENJE I ODRŽAVANJE:
Nakon svake uporabe ostavite posuđe da se prvo malo ohladi, a zatim ga napunite toplom vodom i tekućim
deterdžentom za suđe; pustite da se namoči.
Ne punite vruće posuđe hladnom vodom i ne uranjajte ga u hladnu vodu jer od toplinskog šoka može doći do
oštećenja cakline i pucanja metala.
Spužvom ili mekom krpom očistite sve preostale čestice hrane. Ne koristite čeličnu vunu ili druge metalne
jastučiće koji čine grube ogrebotine. Ukoliko je hrana bila masna, operite ga na vrijeme kako biste izbjegli
promjenu boje. Ako postoji bilo kakva promjena boje ili ostataka na rubovima posuđa- lagano ih izribajte kako
biste ih očistili. Za uklanjanje tvrdih mrlja mogu se koristiti sredstva za čišćenje, na primjer, malo toplog octa.
Temeljito isperite i odmah osušite.
Drške poklopca mogu olabaviti tijekom određenog vremenskog razdoblja. Preporučujemo da ih povremeno
provjerite i po potrebi zategnete.
Ne perite posuđe u perilici posuđa!
Ne držite posuđe vlažnim i uvijek pažljivo čuvajte u suhom prostoru ormara. Kod rukovanja i spremanja posuđa
pazite kako bi spriječili grebanje i oštećenje površine posuđa.